ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ
  • Home
  • /
  • Ειδήσεις
  • /
  • Γενικά
  • /
  • Οι ξηροθερμικές συνθήκες αυτών των ημερών αυξάνουν την επικινδυνότητα έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών
Οι ξηροθερμικές συνθήκες αυτών των ημερών αυξάνουν την επικινδυνότητα έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών

05/06/2025 3:41 pm

Γενικά | Περιβάλλον

Τα δελτία καιρού χορηγεί το online κατάστημα με Havaianas Invito

Μπορεί λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών που παρατηρήθηκαν κάποιες ημέρες μέσα στην άνοιξη και κυρίως στις αρχές της άνοιξης, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία, να είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη πυρκαγιών νωρίς μέσα στη σεζόν, ωστόσο για λόγους που αναλύσαμε στο προηγούμενο μας άρθρο αυτές δεν ευνοούνταν ιδιαίτερα να εξαπλωθούν και παρατηρούνταν σε περιοχές με ιδιαίτερα εύφλεκτη βλάστηση. Παράλληλα, η σχετικά καλή κατάσταση της πολυετούς βλάστησης (θάμνοι/δέντρα) έδινε χρόνο στις δυνάμεις πυρόσβεσης να θέτουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο χωρίς αυτές να επεκτείνονται ιδιαίτερα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η φετινή αντιπυρική περίοδος εξελίσσεται σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τα περσινά αλλά και του 2021, καθώς τότε είχαμε πιο σοβαρές πυρκαγιές νωρίτερα μέσα στη σεζόν και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη μπορείτε να τους διαβάσετε στο πιο κάτω άρθρο το οποίο αναρτήσαμε στις 17 Απριλίου.

Πρώτες ενδείξεις για την αντιπυρική περίοδο 2025 – Καθοριστικές οι καιρικές συνθήκες το επόμενο 2μηνο

Παρόλο που η αντιπυρική περίοδος κύλησε ήσυχα μέχρι στιγμής χωρίς κάποια σοβαρή πυρκαγιά, τα δεδομένα αλλάζουν αφού οι ξηροθερμικές συνθήκες που άρχισαν να παρατηρούνται στο νησί μας και οι οποίες φαίνεται να έχουν διάρκεια θα αυξήσουν τον κίνδυνο έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες, κάτι όμως που συνηθίζεται για τέτοια περίοδο.

Από εδώ και πέρα θα είναι εύκολο οι όποιες πυρκαγιές παρατηρηθούν να μπορούν να εξελιχθούν σε κάτι πιο σοβαρό καθώς η όποια χλωρή λεπτή καύσιμη ύλη υπάρχει στα ορεινά θα ξηρανθεί και αυτή τις επόμενες εβδομάδες ενώ την ίδια ώρα, η υγρασία στην πολυετή βλάστηση θα αρχίσει να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δωθεί στις ημέρες που θα παρατηρούνται εξαιρετικά/ακραία επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες και συνήθως δεν ξεπερνούν τις 10-15 ημέρες κατά την αντιπυρική περίοδο. Ευελπιστούμε ότι με την γρήγορη ανταπόκριση των δυνάμεων πυρόσβεσης σε συνδυασμό με τα επαρκή πτητικά μέσα που διαθέτουμε, τα οποία για πρώτη φορά φτάνουν σε τόσο μεγάλο αριθμό και είναι κατάλληλα για αυτό το σκοπό (προηγούμενες χρονιές αρκετά από τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης δεν ήταν και τόσο κατάλληλα για κατασβέσεις) ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος θα κυλήσει σε κανονικά επίπεδα.

Θα θέλαμε με τη σειρά μας να παρακαλέσουμε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με τις ενέργειες που κάνει ώστε να μην είναι η αιτία πρόκλησης πυρκαγιών αφού πέραν του 90% των πυρκαγιών στην Κύπρο οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Για να δείτε τις προγνώσεις στις Τοποθεσίες πατήστε πιο κάτω

– ADVERTISEMENT –